Kundsupport
Kontakta oss
Företag | Privat
Handlar du som privatperson eller företag?
Vackra vinglas som förhöjer smak, doft och upplevelsen av vinet. Vinglas är dessutom mycket dekorativa på middagsbordet och passar utmärkt för restaurang. Vinglasen finns i flera olika modeller för att passa allt från vinets kulör till druva.
Det kan tyckas oerhört enkelt att hälla upp ett gott vin till middagen och det är inte särskilt komplicerat. Däremot finns det några små knep och tips för att göra det perfekt. Det handlar också om att gästerna ska trivas och känna sig speciella på middagen. Precis som när man är ute och äter på en restaurang. Då förväntas man få vinet perfekt upphällt i rödvinsglaset.
Tänk på att hålla flaskan stadigt. Ta ett räjält grepp mitt över flaskan. Det ser inte så elegant ut men fördelen är att risken att spilla på gästerna minimeras.
På restauranger där man blir serverad av en sommelier eller vinkypare håller de flaskan i botten. Det ser elegant ut och man når längre när man ska hälla. Det krävs dock att man har tunga rätt i mun så man inte spiller.
Alla drycker serveras från höger. För att vänsterarmen inte ska vara i vägen kan du hålla den bakom ryggen. Ha gärna en servett i beredskap då det kan droppas eller rinna från flaskan när du hällt färdigt i vinglaset.
Det är din uppgift som värd att servera vinet. Gästerna ska inte behöva göra detta själva. Har du däremot en vinintresserad vän kan denne hjälpa dig om så önskas. Om gästerna ska servera sig själva och råkar spilla på duken skäms de och middagen kan få en tråkig vändning. Genom att du gör jobbet är det ditt fel om något sådant skulle hända.
Ställ inte vinflaskan på bordet. Det ser mycket artigare ut att låta flaskan stå på köksbänken eller på ett bord vid sidan av. Många vinflaskor är snygga att titta på men kan upplevas störande vid middagen. Ta den extra tiden och hämta vinflaskan när det är dags att fylla på rödvinsglasen. Serverar du ett vitt vin kan det vara bra att ställa dessa svalt tills det är dags att severa igen.
Som värd är det viktigt att du hela tiden har koll på vinglasen till dina gäster. Om gästen själv tar vinflaskan och fyller på i sina vinglas är det ett misslyckande för dig som värd. Ha ständig koll så lyfter du värdskapet för dina gäster.
Det finns ju inte en exakt regel på hur mycket du ska hälla upp men bättre med för lite än för mycket. På finare middagar fyller man aldrig mer än en fjärdedel eller en femtedel. Du får mer luft i glaset och lyfter aromerna från vinet. Ofta bestämmer vinglasets form hur mycket du ska hälla upp. En grundprinip är att aldrig hälla upp mer vin än vinglasets största utbuktning.